Tüp Bebek Tedavisi ve Hangi Testler Yapılıyor?
Bir sorunu çözebilmek için öncelikle tanımlamak gereklidir. Eğer düzenli olarak korunmaya rağmen 1 yıl boyunca gebelik oluşmamışsa, üremeyle ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda, sorunun tanısını koyabilmek için çeşitli testler yapılması gerekmektedir.
Erkeklerin sperm analizi, sperm değerlerini kontrol etmek için yapılan testlerden sadece biridir. Kadınlarda ise yumurtalık hormonlarının yanı sıra tiroid ve süt bezi hormonları da incelenir. Hormon tahlilleri yumurtalıkların durumu hakkında bilgi verirken, rahim filmi ise tüplerde veya rahimde herhangi bir fiziksel sorun olup olmadığını gösterir. Bu testlerin sonuçlarına göre uygun tedavi yöntemi belirlenir. Tüp bebek tedavisi, bu tedaviler arasında en etkili olanıdır.
Tüp Bebek Tedavisine Kimler Uygun?
Tüplerde veya sperm değerlerinde sorun yaşayan, yumurtalık rezervi azalmış veya ileri yaşta olan hastalar genellikle tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyarlar. Bu tedavi yönteminde, yumurtalıkların uyarılmasıyla yumurta hücreleri elde edilir. Elde edilen yumurtaların eşinin spermleriyle laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır. Döllenmiş yumurtaların rahme yerleştirilmesiyle tedavi süreci tamamlanır. Tüm süreç genellikle 15-20 gün içinde tamamlanır ve hastalar genellikle ağrısız bir süreç yaşarlar. Özellikle 35 yaş üstü hastalarda yumurtalık rezervinin azalması, gebelik şansını etkileyebilir. Bu nedenle, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin gebelik oluşmadığında vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurmaları önemlidir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı