Geminid Meteor Yağmuru Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Geminid meteor yağmuru saati ve izleme durumu, gökyüzü olaylarıyla yakından ilgilenenler tarafından merak konusu oldu. Antalya’da TÜBİTAK’a bağlı yılda ortalama 220 gün gözlem yapılabilen Bakırlıtepe’de 2 bin 500 metre rakımda, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından her yıl, o yılın en önemli gök olaylarının derlendiği Gök Olayları Yıllığı hazırlanıyor. Her yıl sekiz kez gerçekleşen gök taşı yağmuru olayının en yoğun ve en görkemlilerinden biri olan ve bu yıl 4 Aralık’ta başlayan Geminid Gök Taşı Yağmuru, 20 Aralık’a kadar sürecek.
Geminid Meteor Yağmuru Ne Zaman, Saat Kaçta?
Geminid veya İkizler gök taşları, yaklaşık olarak 4-20 Aralık tarihleri arasında gözlemlenebiliyor. Fakat ayın ortalarına doğru 13-14 Aralık tarihlerinde en yoğun dönemine ulaşıyor. Geminidler, en fazla meteor gözlenebilen yağmurlardan ve en yüksek sayıya ulaştığı zaman dilimi ise 14 Aralık sabahına karşı. Bu süreçte saatte ortalama 120 meteor gözlenmesi bekleniyor.
Geminid Meteor Yağmuru Nereden İzlenir, Türkiye’den Görülecek Mi?
Daha önce ABD Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA), yaptığı açıklamada, meteorların belirli bir yönden gelmediği için dünyanın her yerinden izlenebileceğini belirtti. Bu bağlamda Geminid meteor yağmuru Türkiye’den de görülebilir. Uzmanlar, Geminid Gök Taşı Yağmuru’nun çıplak gözle gece karanlığında, ışık yoğunluğunun az olduğu ve bulutsuz havada izlenebileceğini dile getirdi.
Ancak Ay’ın bu tarihte neredeyse dolunay evresinde (yüzeyinin %97’si aydınlık) olması sebebiyle, görülme sayısı ciddi oranda düşebilir.
4-20 Aralık Tarihleri Arasında Gözlenebilir
Geminid Gök Taşı Yağmuru’nun kaynağı 3200 Phaethon isimli bir asteroit. Bu asteroit, Güneş etrafındaki turunu 1,4 yılda tamamlıyor. 3200 Phaethon’a ‘ölü uyruklu yıldız’ veya ‘kayaç kuyruklu yıldız’ da deniyor. Çünkü bu kayaç parçası, kuyruklu yıldızlar gibi oldukça basık bir elips yörüngede hareket ediyor. Geminid veya İkizler gök taşları, 4-20 Aralık tarihleri arasında gözlenebiliyor ve ayın ortalarına doğru en yüksek sayıya ulaşıyor. Genelde, en fazla meteor gözlenebilen yağmurlardan biri olan Geminidlerin en yoğun olacağı zaman diliminde, saatte ortalama 120 meteor gözlenmesi bekleniyor. Fakat Ay’ın bu tarihte neredeyse dolunay evresinde (yüzeyinin yüzde 97’si aydınlık) olması sebebiyle, bu sayı ciddi oranda düşebilir. İkizler Takımyıldızı bölgesinden çıkıyor, görünecek bu gök taşlarının Dünya atmosferine giriş hızları saniyede ortalama 35 kilometre olacak.
Atmosferde Yanıyorlar
Uzmanlar, Mars ile Jüpiter arasında bulunan asteroit kuşağındaki cisimlerin zaman zaman gezegen çekimlerinden dolayı yörüngelerinden çıkabildiğini, böylece gök taşlarının Güneş sistemine dağıldığını, bazılarının Dünya üzerine düştüğünü, bunların çoğunun da atmosferde yandığını açıkladı.