İsrail’in Suriye’de Gerçekleştirdiği Operasyonlar Tartışma Yarattı
61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de, İsrail’in operasyonları tartışma konusu oldu. İsrail, hava saldırılarıyla 300 hedefi vurmasının ardından Golan Tepeleri’nden Suriye’nin Kuneytra bölgesine kadar geniş bir alanı tampon bölgesi ilan etti. İsrail ordusunun başkent Şam’a doğru ilerlediği ileri sürüldü. İsrail yönetiminin yalanlamasına rağmen tank desteğindeki İsrail ordusunun Şam’a 25 kilometre kadar yaklaştığı belirtiliyor. Suriye Milli Ordusu (SMO) güçleri tarafından Münbiç’e yönelik başlatılan saldırı kapsamında bölgede Kobani ile Rakka’nın Tabka bölgesi ile Tişrin barajı çevresinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. PYD/DSG’nin Deyrizor ve Rakka’dan çekilmesi için İslamî grupların çağrısı ile bu kentlerde başlayan gösteriler devam ediyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, SMO grupları tarafından büyük oranda kontrol edilen Münbiç’te hastaneye giren silahlı grupların, yaralıları kurşuna dizdiği yer aldı.
İsrail’in Tarihinin En Büyük Hava Operasyonları Gerçekleşti
İsrail medyasına yansıyan haberlere göre, Beşar Esad’ın düşmesinin ardından Suriye’ye yönelik İsrail tarihinin en büyük hava operasyonları gerçekleştirildi. Hava saldırıları, “Suriye ordusuna ait büyük miktardaki mühimmat stokunun azaltılması için yürütülen çalışma” olarak gösterildi. İsrail uçaklarının, bir zamanlar Suriye ordusunun silah depoları olan yerlerdeki yüzlerce hedefi vurduğu bildirildi. Havadan yapılan saldırıların, Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tomer Bar tarafından yönetildiği açıklandı.
Suriye’deki kaynaklara göre, İsrail Hava Kuvvetleri ilk olarak Esad güçlerinin geride bıraktığı uçaksavar bataryalarına saldırdı. Operasyona başlanırken uçaklara yönelik olası saldırılara karşı kapsamlı tedbirler alındı. İlk etapta karadan karaya füzeler, tanksavar füze depoları, tanklar, ağır toplar ve diğer büyük silah depolarının vurulmasına başlandı. İsrail’in bu silahların IŞİD veya Hizbullah bağlantılı milislerin eline geçmesini önlemek için erken harekete geçtiği ifade edildi.
Lazkiye’deki Suriye donanma gemileri İsrail saldırılarıyla imha edildi
Bu kapsamda İsrail savaş uçakları, Suriye’den Lübnan’a doğru hareketlenme tespit etmesi üzerine Suriye ile Lübnan arasındaki sınır kapılarını, aynı saatlerde Suriye sınırından Lübnan’a geçen ve bazıları zırhlı olmak üzere yüz araçtan oluşan bir Hizbullah konvoyunu vurdu.
İsrail’in Suriye’deki Operasyonlarında 300 Hedef Vuruldu
Yönünü Suriye’ye çeviren İsrail savaş uçakları Şam’daki bilimsel araştırma merkezi, El-Meza ve Halahla’daki askeri havaalanları, Şam ve banliyöleri ve güney bölgesindeki tüm askerî havaalanlarını ardı ardına vurdu. Şam’a saldırı dalgası düzenleyen İsrail, kimyasal silahların ve balistik füze programlarının yönetildiği Şam’daki bilimsel araştırma merkezi, ardından Türkiye sınırındaki Kamışlı dahil birçok askerî merkez ve silah depoları aynı saatlerde bir bir vuruldu. İsrail’in hava saldırılarıyla Suriye’de vurulan 300’ü aşkın hedefin arasında Esad ordusuna ait askerî üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan-havaya füze sistemleri, silah üretim yeri ve depoları tamamen imha edildi.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde ise “İsrail, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi” ifadesi kullanıldı.
İsrail Ordusu Golan Tepeleri ve Suriye’nin Kuneytra Bölgesine İlerliyor
Şam’ın düşmesi ile harekete geçen İsrail ordusunun Suriye’nin denetimindeki Golan Tepeleri ve sınırda bulunan Suriye’nin Kuneytra bölgesine girdiği belirtildi. İsrail ordusu, bölgede tampon bölge oluşturduktan sonra Şam’a ilerlemeye başladı.
“Şam’a 20 kilometre yaklaştı” iddiası
Suriye medyası, dün (pazartesi) Suriye topraklarında ilerlemeye başlayan İsrail ordu güçlerinin Şam’ın güney kırsalına girdiği, Heeneh köyünü ele geçirdiği ve Lübnan’ın Raşaya ilçesinin karşısındaki Katana bölgesindeki Han eş-Şeyh’in dış mahallelerine doğru ilerlediğini ileri sürdü. İsrail tanklarının Şam’a yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Katana’ya üç kilometreden daha az bir mesafede konuşlandığı belirtiliyor.
İsrail güçlerinin güney Suriye’ye doğru ilerlemesi Suriye’nin yeni yönetimi tarafından saldırganlık olarak değerlendirildi ve saldırıları durdurmak için acil uluslararası eylem çağrısı yapıldı.
Netanyahu İsrail Ordusunun Hareketine Açıklık Getirdi
İsrail ordusunun Suriye içlerinde ilerlemesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Suriye hükûmetinin 8 Aralık’ta çökmesinin ardından, 1974 tarihli Suriye ile yapılan anlaşmanın artık geçerli olmadığını açıklamasından sonra geldi. Netanyahu’nun Golan Tepeleri’ndeki silahsızlandırılmış bölgenin “sonsuza dek İsrail’in bir parçası olarak kalacağını” açıklaması bölgede tepki ile karşılandı.
Tişrin Barajı Hareketlendi
Münbiç’e SMO tarafından başlatılan saldırılara PYD/DSG’nin karşılık vermesi sonrası çatışmalar Türkiye sınır hattındaki Kobani (Ayn el Arap) ile Rakkka’nın Tabka ilçesi sınırlarına kadar yayıldı. SMO’ya bağlı silahlı gruplar, Minbic ile Kobani arasındaki Tişrin Barajı bölgesine saldırması sonrası bu bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Münbiç ile Kobani arasında bulunan Karakozak köprüsünün bombalanması sonrası bu noktalarda da yer yer çatışmalar yaşanıyor.
Hastanede Yaralılar Kurşuna Dizildi
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, SMO grupları tarafından büyük oranda kontrol edilen Münbiç’te hastaneye giren silahlı grupların, yaralıları kurşuna dizdiği görüldü. Görüntülerde hangi gruba bağlı olduğu bilinmeyen ve Arapça konuşan silahlı kişilerin, yaralılarla bir süre konuştukları görülüyor. Silahlı kişiler, daha sonra yaralıları kurşuna diziyor.
Deyrizor ve Rakka’da PYD/DSG’ye Karşı Sokak Gösterileri
PYD/DSG’nin Deyrizor ve Rakka’dan çekilmesi için İslami grupların çağrısı ile bu kentlerde başlayan gösteriler de yer yer sürüyor. Gösterilere silahla müdahale edilmesine ilişkin görüntüler sosyal medya platformlarında yer alırken Rakka’da da sokak gösterilerinin devam ettiği bildirildi.